Grekland är återigen Europamästare i basket! 

 

 

 

 

 

  


 

Som många av Er känner till så har EM-slutspelet för herrar spelats i Serbien 16-25 september 2005. I fyra städer runt om i Serbien, som av många betraktas som basketens hemland, har 16 länder gjort upp om EM-medaljerna och dessutom om 6 platser till VM-slutspelet i Japan nästa år.

 Förväntningarna var enormt stora på hemmanationen Serbien & Montenegro. I övrigt så såg startfältet väldigt jämnt ut med länder som Spanien, Litauen, Grekland, Kroatien, Slovenien och Ryssland som nämndes som medaljkandidater i förhandssnacket. Gruppspelet bjöd inte på några större överraskningar, att noteras bör dock att Serbien förlorade stort mot Spanien och blev därmed tvungna att spela åttondelsfinal för att ta sig vidare till kvartsfinalspel.

Gruppettorna Slovenien, Ryssland, Spanien och Litauen gick direkt till kvartsfinal medan länder som Serbien, Grekland, Frankrike, Tyskland och Kroatien fick spela åttondelsfinal.

Den första stora överraskningen i turneringen slog ner som en blixt i Serbien, Frankrike slog ut Serbien & Montenegro i en jämn match där de vann med 3 poäng! Denna förlust för Serbien satte igång en debatt bland journalister och folket på gatan som aldrig tidigare skådats. Direkt efter matchen höll coach Obradovic en mycket känsloladdad presskonferens där han bl a berättade att personkemin och intriger mellan spelarna i laget varit den stora förklaringen till det dåliga spelet och resultatet. Hela nationen var omskakat. Varje dag efter förlusten fyllde alla de serbiska tidningarna 6-7 sidor där man analyserade resultatet och debatterade hur man nu skulle gå vidare för att återfå ett slagkraftigt landslag. Detta visar hur stor basketen är i Serbien, där alla människor på gatan känner sig involverade och delaktiga i nationalsporten.  

I de resterande åttondelsfinalerna tog sig Grekland vidare via seger mot Israel, Kroatien slog ut Italien och Tyskland vann över Turkiet.  

Jag anlände till Belgrad lagom till kvartsfinalspelet och som första match på programmet stod Grekland-Ryssland. En svår uppgift för Grekland där Kirilenko hade visat mycket god form så långt i turneringen. Ryssland fick en drömstart och fick direkt en 15-poängsledning. De grekiska spelarna, ledda från bänken av den forne storspelaren Panagiotis Yannakis, visade dock ett otroligt lugn tots den tidiga stora poängskillanden. Det stora tålamodet i kombination med att man i försvaret tog bort Kirilenko från spelet gjorde att Grekland kunde vända matchen och vinna med 66-61.
I de senaste årens stora mästerskap (EM, VM och OS) har det grekiska laget alltid fallit på mållinjen där det tagit stopp redan i kvartsfinalen. Nu lyckades man övervinna ”spöket” och ta sig till fortsatt spel om medaljerna.

Segern innebar också direkt avancemang till VM-slutspelet nästa år i Japan.

I de övriga kvartsfinalerna slog Frankrike överraskande Litauen med stora marginalen 16 poäng, Tyskland slog det lilla landet med det stora hjärtat Slovenien med 14 poäng och Spanien slog Kroatien efter förlängning. Den matchen var också den mest spännande där ledningen i matchen växlade ett flertal gånger. Kroatien tappade ledningen i slutminuterna och kunde sedan inte återhämta sig i förlängningen.

 I och med den stora framgången för det grekiska laget spred sig glädjeyran från de grekiska åskådarna i Belgrad hela vägen till Grekland, med landsgränsen endast 400 km bort och ca 600 km till Thessaloniki. Ryktet gick att flera grekiska fans var på väg till den serbiska huvudstaden från norra Grekland. Semifinalerna innehöll två överraskningar, nämligen Tyskland och Frankrike, som ingen hade tippat på i förhand. Grekland skulle ta sig an Frankrike och Spanien skulle spela mot Tyskland i avgörande matcher för spel i finalen.

Placeringsmatcherna hade också en väldig stor betydelse då lag 5 och 6 kvalifierade sig för VM-slutspelet. Slovenien, som fick enormt mycket stöd av den serbiska hemmapubliken, kunde genom seger mot Kroatien, som däremot inte gillades alls av hemmapubliken, för första gången i landets historia kvalificera sig för ett VM-slutspel. Även Litauen kunde genom seger mot Ryssland ta den sista VM-platsen. 

 Ryktet visade sig vara sant, närmare 3000 greker fanns närvarande vid uppkast i semifinalen. Det skulle visa sig bli två riktigt stora matcher med mycket hjärta och stor spänning.

Grekland ledde största delen av matchen men kunde inte rycka i protokollet. Några minuter in i den sista kvarten kunde däremot Frankrike lägga in en högre växel och ta en ledning på 7 poäng. Denna ledning höll i sig fram till 43 sekunder kvar av matchen. Då började Grekland anförda av guarden Theodoros Papaloukas plocka in poäng för poäng. Med 10 sekunder kvar var Frankrike uppe i ledning med endast 2 poäng  - och det var Greklands boll. Publiken var i extas, 20 000 åskådare stod upp och väntade in det förmodligen sista anfallet och sista skottet. Grekerna dribblade upp bollen som till slut hamnade i Diamantidis händer som avfyrade ett 3-poängsskott...den gick klockrent in genom nätet! Grekland hade gjort det omöjliga och hämtat in ett underläge på 7 poäng under de sista 43 sekunderna i ett EM-semifinal!

De grekiska fansen, sjöng i stämma ”Hellas, Hellas, Hellas”, väl understödda av de serbiska åskådarna. Grekland var återigen i en EM-final i basket, 16 år sen sist och i en EM-final i en lagidrott endast 1 år efter guldet i fotbolls-EM.

 Den andra semifinalen var lika spännande. Tyskland spelade riktigt bra och var i ledning under nästan hela matchen. Det spanska laget stod för en fantastisk upphämtning och Navarro kunde med en lay-up ge Spanien ledningen med 1 poäng och endast 7 sekunder kvar av matchen. Då kom bollen till den suveräne Nowitzki, EM-turneringens bästa poängplockare och spelare, som med ett mellandistans skott kunde avgöra matchen på ”buzzern” och ge Tyckland vinsten med 1 poäng.

 Finaldagen! Ryktet sade nu att tusentals greker var på väg upp till Belgrad från hela Grekland...

I matchen om tredje pris kunde Frankrike ta hem en komfortabel seger med 30 poäng.

I den fullsatta Beograd Arena kändes det som om vi befann oss i den olympiska arenan i Atén, med över 10 000 blå-vita grekiska fans viftandes med flaggor och sjungandes olika hejaramsor.

Spänningen var olidlig och förväntningarna stora. Senaste gången Grekland vann EM-guld var 1987 med legenderna Nikos Galis och Panagiotis Yannakis vid rodret.

I finalen tog Grekland kommandot från första början och matchen var en lång uppvisning av hur lagförsvar ska spelas och hur försvaret föder fram bra anfallsspel. De grekiska spelarna agerade disciplinerat och med stor bestämdhet, vilket resulterade i att inga taktiska justeringar från den tyska coachen bet på det grekiska spelet. Matchen blev en lång och njutbar segermarch mot EM-guldet där Grekland höll i ledningen från start till slut  - differensen blev 16 poäng till slut. Det var stort att höra jublet från publiken när Nowitzki byttes ut med 3 minuter kvar av matchen, då slaget redan var avgjort. Det var ett bevis på hur stor och respekterad spelare han är. Vid prisceremonin närvarade forna serbiska storspelare såsom Djordjevic, Paspalj, Divac, Danilovic och Savic. Publikens jubel upphörde inte förrän sent in på småtimmarna....Grekland var återigen Europamästare!

Nästa år spelas VM i Japan och året efter det arrangerar Spanien nästa EM-slutspel.    

                                                                                                                                                             Skriven av: Grigoris Karamouzis