En presentation av Tensta basket

Tensta Basket är ungt och framåtskridande men förknippas samtidigt med värderingar i en ”gammal” idrottstradition. Föreningen är ideell, men är samtidigt modernt entreprenöriell: på ett professionellt sätt finner man sponsorer och samarbetspartners som hjälper till att finansiera projekt och verksamheter som gynnar hela Tensta. Ett exempel på Tensta Baskets projekt vid sidan om idrotten är ”Friday nights”: tjejer i området kunde träffas och exempelvis dansa, samtidigt som ambitionen är att motverka segregation genom att sammanföra dessa ungdomar med andra som bor i det ekonomiskt och etniskt annorlunda Djursholm.

  Tensta Basket finns som ett blodomlopp genom hela närområdet på en gräsrotsnivå men är samtidigt en elitverksamhet.

  På tre år har Tensta Baskets herrseniorer avancerat tre divisioner och spelar nu i norrettan. Under slutet av säsongen, då alla bitar fallit på plats, kunde Tensta Basket utklassa ett av seriens topplag – vilket pekar mot en ljus framtid.

  Klubben är känd för sina omsorgsfulla matcharrangemang och har en av basketettans bästa publiksiffror.

  Framgången är desto mer spektakulär då herrlaget främst har bestått av 18-20 åringar som är egna produkter. Under den senaste säsongen valde ligaspelare att lämna ligan för Tensta Basket – vilket illustrerar Tensta Baskets goda renommé. Tensta Basket är ett varumärke som lokalt och massmedialt förknippas med goda värderingar.

  Tensta Basket är inget korthus med en smal elitsatsning utan en solid klubb för framtiden med solidariska värderingar: utbildning och ledarskap är hörnstenar i Tensta Baskets verksamhet. I klubben finns 50 aktiva ledare och närmare 100 domare på olika nivåer. Denna verksamhet är generationsöverskridande: klubben aktiverar från sex-åringar till seniorer, unga ledare tar ansvar för yngre lag och leds i sin tur av äldre ledare. Dessa värden bär man med sig vidare i livet: pojkar-94 laget har coachats av 08 Stockholms och numera Akropols ligaspelare Diamantis Koukouvinos (som för övrigt inför TV-publiken hade mest poäng och assists i sista ligafinalmatchen). Kontinuitet, solidaritet och soliditet.

  Föreningen har också profilerat sig massmedialt: Tensta Baskets P94-lag har visats i 16 seriereportage i Sveriges Television.

  Tensta Basket är en av Sveriges snabbast växande basketklubbar och en av Stockholms snabbast växande idrottsföreningar. Nyligen har tio av Tensta Baskets aktiva ungdomar genomgått den högsta domarutbildningen – vilket är unikt i Sverige.

  Tensta Basket är en ung förening (klubben bildades vid det nya millenniumet) och har gjort en osannolik progress sedan dess. Idag har klubben 600 aktiva ungdomar som deltar i olika serier med 30 lag och i cirka 50 träningsgrupper. I de flesta 1-6 skolorna i närområdet har klubben byggt upp basketprofiler och basketskolor. I Tensta gymnasium finns basketprogram i tre årskurser. Nu har också Tensta Basket expanderat ut mot Rinkebys skolor, där ännu fler ungdomar aktiveras.

  Sammansättningen bland aktiva, ledare, funktionärer och styrelsemedlemmar är från en mängd olika nationaliteter.

  I ungdomsturneringen Sibel Basket Cup – till minne av 16-åriga Sibel som tragiskt gick bort – som spelas under sportlovet finns internationellt deltagande bland de 40 lagen. Att kunna göra denna gigantiska insats för att sysselsätta lediga ungdomar säger mycket om Tensta Baskets engagemang och organisationsförmåga. Vad detta betyder för ungdomar, föräldrar och hela området är inte svårt att föreställa sig.