Sveriges DU-18 landslag har kvalificerat sig för A-gruppen! 

I augusti i år spelade det svenska DU-18 landslaget (flickor födda 1987 och 1988) EM-slutspel i B-divisionen i Bihac i Bosnien. 

Förutsättningarna var sådana att 1:an och 2:an från gruppen gick vidare till kvartsfinalspel, som spelades i två grupper om fyra lag. Alla lagen mötte varandra en gång och 1:an och 2:an från kvartsfinalgrupperna gick vidare till semifinal där två utslagningsmatcher avgjorde vilka två länder som gick till final. De två finallagen kvalificerade samtidigt sin nation för nästa års EM-slutspel i A-divisionen. Målsättningen för vårt lag var hög – det var bara en sak som gällde och det var att gå till final och gå upp till A-divisionen.       

Flickorna lyckades uppnå det högt satta målet och tog sig till final! Detta genom gruppseger i gruppspelet, 66-58 mot Israel, 61-40 mot Rumänien och 67-45 mot Finland, och seger i kvartsfinalgruppen, 60-39 mot Island, 76-31 mot Portugal och 49-42 mot Lettland. I den direkt avgörande semifinalmatchen slog vi Estland med 67-55. I finalen blev Vitryssland för svåra och vann med 65-46. I och med denna fantastiska prestation har ett svenskt ungdomslandslag i basket för första gången på 15 år kvalificerat sig till A-divisionens EM-slutspel!

Försvarsspelet och returtagningen var två mycket viktiga faktorer som starkt bidrog till framgången. Vi släppte in minst poäng av alla lagen i EM-slutspelet och vann returtagningen i alla våra matcher, förutom i finalen mot Vitryssland.   

Förberedelserna inför EM-slutspelet hade en avgörande betydelse för det mycket goda resultatet. Från januari tillbringade vi 46 lägerdagar tillsammans och spelade 19 landskamper (vann 16 av dem) fram till slutspelet. I våra träningsmatcher mötte vi länder från A-divisionen, såsom Tyskland, Tjeckien och Belgien. Vi vann de flesta av våra träningsmatcher, exempelvis slog vi Tjeckien i tre matcher av fem och Tjeckien slutade på fjärde plats i A-divisionens EM-slutspel!

Men förberedelserna för denna framgång påbörjades långt före januari i år. Det var nämligen så att redan för tre år sedan deltog det dåvarande DU-16 landslaget i sin första landslagsturnering i Järva-området som bl.a. Tensta Basket hjälpte till att arrangera. Deltagande länder i turneringen förutom Sverige var Tjeckien, Litauen och Polen och det var en stor succé med bl a exponering i lokala tidningar och på SVT:s Lilla Sportspegeln. 

 De här tjejerna har visat att allt är möjligt...så länge man vill det tillräckligt mycket. De har fått uppleva att hårt arbete lönar sig och vi tillsammans kan uppnå högt satta mål. Nästa sommar väntar ett EM-slutspel i A-divisionen, precis på den nivån som vi vill befinna oss i. Tillsammans kan vi uppnå ännu högre mål!

 

Det svenska flickjuniorlandslaget tog andra platsen i  B-divisionens EM-slutspel!

Följande tjejer deltog i DU-18 landslaget:

Frida Eldebrink – PG - 174cm - Telge Energi

Elin Eldebrink –  Guard -173cm - Telge Energi

Elisabeth Egnell – Guard – 185cm - Norrköping Dolphins

Frida Aili – PG – 177cm - Luleå BG

Denise Derland – Guard – 180cm - Solna Vikings

Martina Krsek – Guard – 178cm - Polisen Basket

Jennifer Stjärnström – Forward – 186cm - Norrköping Dolphins

Sofia Klackenberg – Forward - 185cm - Täby Basket

Jenny Rylander – Forward – 187cm - Sanda BG

Therese Hellerstedt – Center – 188cm - Solna Vikings

Frida Grahn – Forward - 184cm - Luleå BG

Jenny Lidgren – Forward/Center - 191cm - Solna Vikings

 

Coachstaben bestod av:

 Grigoris Karamouzis – Head Coach

Mikael “Knubbe” Nordqvist – Ass. Coach

Voula Karamouzi – Sjukgymnast

Mikael Johannson – Överledare

Ulf Nordqvist – Team manager

                                                                                                                                                       

     Skriven av: Grigoris Karamouzis

                                                                        Landslagstränare för DU-18 landslaget